Skip to main content

Maitsev Tartu

Kuna märts hakkab siin nüüd juba läbi saama, siis oleks paras aeg kirjutada sellest, mis juhtus veebruaris. Nimelt toimus siis kampaania "Maitsev Tartu". Eelmine aasta toimus kusjuures ka. Kestis see terve veebruari kuu ja seisnes selles, et valitud hulk Tartu kohvikuid, umbes 20, valmistasid ette 3-käigulise õhtusöögi hinnaga 21 euri. Selline summa ühe inimese õhtusöögi eest ei ole just odav, aga vahel harva ju võib. Eelmine aasta käisin ühes restoranis söömas, seekord külastasin kahte. 

Selle kohta oli ka kena veebileht, koos menüüde ja pildikestega, mis on nüüdseks aga juba maha võetud. Menüüd leidsin ikkagi üles, aga inglisekeelsed. Pildikesi kahjuks ei leidnud. 

Umbroht

Entrée: Handmade rye bread with 64° egg, dried cherry tomato and cucumber gel

Main Course: Goose cutlet with caramelised parsley root and white wine emulsion

Dessert: Pear confit with roasted hazelnuts and almond cream 


Umbrohus (Umbrohtis?) käisime koos ema, venna ja vennanaisega. Mulle meeldis seal see, kuidas nad igat toitu ka eraldi tutvustasid ja rääkisid kuidas ja mida nad tegid. Mitte liiga pikalt, aga väga innukalt. Toidud olid loomulikult head

Eelroog oli siis 64-kraadine muna koos leivaga, mis oli tehtud jahust ja munavalgevahust ning toidusöega mustaks värvitud. Lisaks tomat ja kurgigeel. Leib oli päris huvitav ning vedel munakollane ka maitsev. Vedel munavalge oli ka hea, aga selle konsistents oli selline natuke imelik. Kurgigeel tuletas mulle meelde neid kokasaateid, kus osalejad mässavad seal mingi toidu ühe elemendiga mitu tundi, topivad sisse 100 eri koostisosa ja viimistlevad täiuslikkuseni ning siis lisavad seda taldrikkule umbes kolm väikest täpikest. Ja siis peavad kohtunikud selle taldrikul üles leidma, maitset tundma ja hindama. Noh, nemad vist leiavad ka. Tegelikult leidsin ka mina selle kurgigeeli üles ja see oli vist päris hea.

Pearoog oli hanekotlet karamelliseeritud juurpeterselli ja valge veini emulsiooniga. Hanekotlet oli täitsa hää, aga see juurpetersell oli super, lihtsalt super. 

Magustoit oli ka imehää, pošeeritud pirnud röstitud pähkli ja mandlikreemiga. Kõik sobis omavahel imehästi kokku ja maitses täitsa oivaliselt. Mandlikreem oli toorjuustu ja vahukoore segu, kuhu oli lisatud mandlilikööri. Ma olen alati teadnud, et õun ja koor (vahukoor, kohvikoor, piim) sobivad hästi kokku, aga pirn samamoodi. See oli ka selline üsna kerge magustoit. 

Umbrohus käisime koos emaga ka eelmine aasta söömas ja siis oli kõik ka väga hea. 

Chez André

Entrée: Crispy Soft Shell Crab, Served with Fresh Salad, Cardamom-Flavoured Cherry and Tomato Compote, and Oak-Smoked Oat Flakes

Main Course: Sous Vide Beef Brisket, Served with Oven-Baked Potato Brandade, Caramel Sauerkraut, Puffed Buckwheat, Silky Cauliflower Puree, Apple Puree, Leek Oil, Beetroot Onions, Cucumber and a Bread Demi-Glace

Dessert: Elegant Chocolate Filled with Oven-Baked Black Bread Pudding, Chocolate Bavaroise, Berry-Flavoured Hot Estonian Beer Coulis, Sous Vide Lemon Curd and Chocolate Crystals 


Chez Andrés käisin ma esimest korda eelmisel suvel, venna sünnipäeval, ja siis tellisin endale grilllõhe, mis maksis rohkem kui antud kolmekäiguline lõuna. Mitte küll väga palju rohkem. See on nüüd jah selline natuke peenem koht. Seekord läksime koos ema ja isaga. Ma natuke kartsin, et äkki isale ei meeldi, sest ta mõnikord poriseb, et talle ei meeldi üldse kohvikutes käia, et temasugune vanamees ei peaks üldse kohvikutes käima ja muud sellist, aga seekord käitus ta ilusti ja tundub, et nautis ka toitu.

Eelroaks oli siis krabi koos salatiga, mis sisaldas hunniku igasuguseid hästikõlavaid asju. Krabi oli hea. Ilusti ära kooritud, krõbe ja maitsev. Salat iseenesest oli hea, aga mitte midagi väga erilist. Salati eriliste komponentidega oli sama lugu, mis kurgigeeliga, et neid oli nii vähe, et peaaegu ei tundnudki maitset. Aga samas, nii vist pidigi olema, sest ega salatisse väga palju kirsse ja kaerahelbeid ei tohikski panna. Mina paneks muidugi rohkem. Aga tulemus oli ikkagi hea. 

Pearoog oli siis veiseliha koos umbes saja lisandiga. Liha oli vähemalt korralik, mul on mõned kurvad kogemused veiselihaga, mis on nii kõva, et minu hambad lihtsalt ei võta. Sellega ei olnud niimoodi. Ega see ka väga pehme just ei olnud, aga liiga kõva ka mitte. Teiste komponentide kohta ütleks, et mõnda ikka andis üles otsida. Ja seda leiva demi-glace'i ma tegelikult ei leidnudki, kui nüüd päris aus olla. Teised vist ikka leidsin. Lillkapsa püree oli ka väga hea. Selline mõnusalt siidine ja hea.   
 
Magustoit oli väga efektne. See oli suur pall šokolaadi, millele tuli kuuma marjakastet peale valada, et sinna auk sisse sulaks. Palli sees oli sidrunikreem, musta leiva puding ja muud head asjad. Šokolaad. Šokolaadipall. Nämm-nämm. 

Selles kohvikus sellist innukat toitude tutvustust ei olnud, küll aga käis peakokk André ise musti taldrikuid ära korjamas ja küsimas, et kuidas maitses. Me siis ikka kiitsime. Sest kõik oligi väga hea. 

--
  
Kokkuvõttes jäin mõlema koha toiduga väga rahule. Võrdlema neid ei hakka, sest need olid ikka üsna erinevad. Umbrohu toidud olid lihtsamad, aga väga head. Neid võiks osaliselt proovida ka kodus järgi teha, näiteks seda pirnimagustoitu. Šokolaadipalli selle saja koostisosaga ma loomulikult ei hakkaks proovimagi. Aga mõlemad olid väga nämmad. 

Comments

Popular posts from this blog

maailma parim kanasalat

... tuleb ruttu-ruttu pärast söömist külmkappi panna, muidu ma söön ta ülenisti ära. Aga mis mul muud üle jääb, kui mulle kord juba selline äärmiselt tore ja kasulik raamatuke kingiti. Sest ma olen ju salatihull. Salat, minu arm, minu kirg. Noh, esmalt küll söömine, aga ega tegemine pole kah nii hull, peaasi, et pärast ikka süüa saab. Ma fännan jogurtikastet. Nämma. Ja homme teeme jälle uue salati - iga päev uus salat. Ma olen paradiisi sattunud. :)

Bulliga vesi

Njah. Alustaks siis ühest unenäost, mis oli mingis mõttes isegi vist naljakas. Asi oli nimelt selline, et mingi kutt kirjutas mulle, aga kasutas ühe teise kuti aadressi, kes oli tegelt surnud. See veel ei ole naljakas. Marvan. Aga siis ma igatahes sain kokku selle teise kuti õe/tüdruku/sõbra/misiganesega ja me hakkasime rääkima ja jutt läks sellele, et ta käib kooris. Ma siis küsisin, et kas Noortekooris, ja ta vastas, et ei, aga ta on Noortekooriga koos esinenud ja tunneb sealt inimesi. Ma siis mainisin, et mina tunnen sealt kah inimesi ja et üks neist on ajaloolane. Mille peale see tüdruk läks näost täiesti valgeks, silmad läikisid paanikast ja üleüldse oli terve ilme üks suur hirm ja õudus ja surmahirm ja muu selline. Ja siis ma vist kirjeldasin Udu, mille peale ta ütles sellise tohhhutu kergendusohkega, et "Ah Laura". Mulje jäi, et kooris käib mingi üliõudne ajaloolane. Kas käib? Nõnna. Aga nüüd veidike, kuigi mitte liiga palju, ülikooli teemal. Nimelt tegelesin ma teise...

Magasin. Magasin. Magasin.

Ja ma ei mõtle selle all LIFO tüüpi dünaamilist andmestruktuuri (sorri, itikate naljad), vaid ikkagi und. Und, mida jätkus mul 16-ks tunniks. :P Mingisugune rekord võiks see ju olla. Ja kui ei ole, siis on rekord kohe kindlasti see, et ma läksin eile õhtul magama kell pool üksteist. Õhtul. Pool üksteist. Ja magasin nii umbes kella poole kolmeni. Oeh, oli see vast uni. Hää uni. Oeh. Järgmine nädal on enam-vähem OK, ühe referaadi tähtaeg küll on, aga see on üsna põnev referaat, mille jaoks materjali otsides ma mingil hetkel hakkasin mõtlema, kuidas oleks siis olnud, kui ma oleksin sündinud UK-s ja läinud Cambridge'i ülikooli. Ei tea. Äkki järgmises elus saan teada. Muuseas, kui Krüptoloogia õppejõud sel nädalal ühes loengus ütles "previous slide", siis mina loomulikult kuulsin "previous life". Ei tea, äkki käisingi eelmises elus Cambridge'is. Aga see selleks. Sest ülejärgmine nädal tuleb eriti tore. Esiteks on mul seal kaks kontrolltööd - üks, mida ma ei oska,...